Marcel Deckx (1943)

Marc Dex werd geboren te Retie op 3 maart 1943 als Marcel Deckx. Als zoon van een zingende moeder (Leonie Vanherck) en een dichtende humoristische vader (Alfons Deckx) groeide hij op in een Kempisch gezin met 6 kinderen. Vader een harde werker; 's morgens vroeg naar de fabriek en 's avonds een eigen bescheiden landbouwbedrijf. Principes werden in ere gehouden vaders wil was wet. Na de lagere school ging Marc naar, zoals het in die tijd genoemd werd de Vakschool in Turnhout, want een goede stiel leren was belangrijk en zo behaalde Marc dan in 1961 zijn diploma A3 Elektriciteit.

Muziek begon bij KAJ, want die hadden een drumband en later werd er gestart met een orkestje dat al snel moest optreden op diverse feesten en trouwpartijen. Dit deed hij samen met zijn broer Jules (“Juul Kabas”) en het orkest “The Ruby’s”. Zo werd Marc ontdekt door legerkommandant Van Herck tijdens een optreden met zijn orkest voor de fanfare van Retie. De kommandant, die in zijn vrije uren aktief was in de showbizz, bracht hem in kontakt met Louis Van Rijmenant. Een eerste single "Vaarwel Jenny" volgde en werd een lokaal succes. Van Rijmenant en Van Herck zagen het evenwel groter en ze loodsten de jonge kerel uit de Kempen in Canzonissima 1967. Een liedjeswedstrijd rechtstreeks op TV met begeleiding van groot orkest onder leiding van Francis Bay. Marc Dex zong drie nummers, waaronder "O clown"  naar de finale. De jury vond het nummer barslecht maar het Vlaamse publiek was het daar niet mee eens. Voor hen was een nieuw idool geboren! Marc begon aan een indrukwekkende serie hits en reeg de optredens aan elkaar. In 1968 groeide Marc Dex zo uit tot één van de populairste Vlaamse zangers en stak hij zelfs heel even Will Tura naar de kroon. In 1970 kreeg hij ook een eigen radioprogramma: "Marc groet 's avonds de mensen" dit was op radio Limburg.


Broer Juul Kabas


Commandant Van HerckMarcel Deckx en Maria
Staes (1971)

Op 27 juli 1971 huwde Marc met Maria Staes en ze kregen drie kinderen. Tom, Barbara en Nathalie.


Barbara Dex
In 1982 start hij een horeca zaak  "Klaveren Drie" waar hij jonge mensen uitnodigt hun kunnen te tonen op het "Vrij podium". Hieruit groeien enkele talenten waaronder Margriet Hermans, Dominique, zijn dochter Barbara en de gebroeders Björn & Joeri. In 1989 start hij een eigen theaterbureau "Tibur Promoties" en gaat zich meer en meer bezighouden met producties.

Eind 1992 brengt hij een verzamel CD uit met eigen nummers en natuurlijk zijn successen onder de titel "Marc Dex- Liedjes van vroeger en nu". Hierop aansluitend kwam er het dubbele album "MIJN HART & ZIEL". Een selectie van 45 liedjes met een evolutie van zijn carriere tussen 1967 en 2000 met al zijn grote hits alsook nieuw materiaal,waar hij met hart en ziel aan gewerkt heeft hetzij als zanger,componist of auteur. Voor de volledige lijst van uitgebrachte singles, LP’s en CD’s verwijzen we u graag door naar onze “Discografie” pagina.

Op 3 maart 2008 werd Marc 65 jaar en dat kon en mocht niet onopgemerkt voorbijgaan. Dit moest natuurlijk gevierd worden met een grandioos verjaardagsconcert in zijn geboortedorp te Retie en wel op zondag 2 november 2008 in Gemeenschapscentrum Den Dries. Het werden zelfs 2 concerten zowel 's namiddags als 's avonds voor telkens een ongelooflijk enthousiast publiek
Heel wat artiesten waar hij een speciale band mee heeft waren van de partij waaronder natuurlijk zijn broer Juul Kabas en dochter Barbara, evenals Margriet Hermans en Nic Caan die hij ontdekte en lanceerde, alsook Samantha, een collega uit de Canzonissima periode in 1968 en het buitenbeentje die dag was wel het Gregoriaans Koor van Retie.


Affiche Marc 65 jaar
Album Herinneringen

Ook ter dezer gelegenheid werd er een nieuw CD-album uitgebracht MARC DEX 65 - HERINNERINGEN - met wonderwel 16 mooie liedjes waaronder heel wat nieuw eigen materiaal als enkele grote hits uit de jaren 60 waaronder een mooie herbewerking van het lied Oh Clown.

Donderdag 3 December 2009 is voor mij en de familie Dex een onvergetelijke dag geworden.
In het Casino Kursaal van Oostende ging de 10e editie door van de Eregalerij. Een initiatief van Radio2 en Sabam-Cultuur.
Het lied “Oh! Clown” werd mee opgenomen in de lijst van de tijdloze liedjes en de familie Dex kreeg een award voor een leven vol muziek.
Dit is ongetwijfeld een van de mooiste momenten uit mij carrière.
De waardering voor heel wat jaren hard werken en liedjes waar we veel mensen in Vlaanderen mee hebben kunnen beroeren en ontroeren dat doet heel veel deugd aan het hart.

Graag wil ik de mensen van Radio2 en Sabam-Cultuur hartelijk danken voor de geweldige organisatie en inzet om telkenmale van de Eregalerij een groot feest te maken.
Daarom vanwege de ganse familie Dex en mezelf een welgemeende :
Dank U Wel!
Eind 2010 is er een nieuwe single "De Seniorendans" Een vrolijk meezingnummer waarbij iedereen ten dans wordt uitgenodigd en enorm veel succes kent bij de diverse seniorenclubs

 

In 2011 en 2012 is er de zeer succesvolle theatertour langs Culturele Centra in Vlaanderen over de geschiedenis van CANZONISSIMA met Andrea Croonenberghs –jazzmuzikant Jan Mues en enkele  straffe muzikanten oa.Bas Bulteel-Eric Rits en Frank Stoffelen.

Op 3 maart 2013 is Marc 70 jaar geworden en dat mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Er worden twee nieuwe nummers opgenomen olv Johan Debacker en Bert Candries.

Als éérste nummer wordt uitgebracht “Tot Het Overgaat” en krijgt veel aandacht op Radio2.

Er is het onvergetelijk verjaardags –concert - MARC DEX 70 VAN CANZONISSIMA TOT NU- met oa.Andrea Croonenberghs-dochter Barbara Dex-broer Juul Kabas-collega Johan Stollz in De Djoelen te Oud-Turnhout.

MARC%20DEX%2070_thumb.jpg

 


Niets is er mooier dan een rustige wandeling door het prachtige natuurgebied
"De Liereman" in Oud-Turnhout.
Na zo'n mooie wandeling in 2014 ontstond er het idee een lied te maken over het dorp waar ik samen met mijn gezin veel liefde, warmte en rust heb mogen vinden reeds 43 jaar lang, en waar het fijn is te vertoeven.

 

In 2015 duikt hij opnieuw de studio in met  Bert Candries om het lied "WEET JE NOG" op te nemen, en is een zeer toepasselijk nummer op het lijf geschreven door Johan Debacker. 

Weet je nog is een terugblik op de voorbije jaren  met wat nog kan en mag komen in de toekomst.

Weet je nog zijn herinneringen en woorden uit het hart.

weetjenogcover

 


Op 3 maart 2018 is Marc 75 jaar geworden en naar aanleiding daar van brengt hij een nieuwe album uit met enkele gekende en minder bekende nummers waaronder "Dank voor al die jaren", waarin hij zijn dankbaarheid bezingt voor zijn naasten en publiek voor al die mooie jaren.

 

In aanwezigheid van het gemeentebestuur en vrienden mag Marc op het gemeentehuis de Cultuurprijs in ontvangst nemen uit handen van Burgemeester Jos Vinckx. Een mooi kunstwerk van Oud-Turnhoutse kunstenares Hildegarde Matheussen.
Ook aanwezig was Kris Flameng, schrijver-dichter die een mooie tekst voorlas over "de zanger", een tekst die hem op het lijf was geschreven en nadien ook muziek heeft opgezet en opgenomen in de studio.

Cultuurprijs

 

Op woensdag 9 mei 2018 krijgt Marc de "Golden Lifetime Award" - een waarderingsprijs voor artiesten van bij ons - voor het Nederlandstalige lied. Aangeboden door de stad Aarschot, een traditie sinds 2005.

Goldenlifetime

 


Op 22 April 2020 verwoestte een brand een groot deel van het kerngebied van landschap De Liereman, en werden een hondertal bomen zwaar beschadigd.
Deze felle brand en vandalisme waren de inspiratie van auteur-componist Kris Flameng en Marc - beiden natuurliefhebbers en bezoekers van het natuurgebied - om er twee nummers over op te nemen en op te dragen aan De Liereman.

 

Op woensdag 10 november 2021 mag Marc een loftrompet in ontvangst nemen tijdens een TV opname van MENT TV voor de eindejaarsshow 2021. Een mooi en uniek kunstwerk van Marc Claerhout die jaarlijks wordt toegekend aan een artiest die een rijke muzikale carriere heeft gekend.

MENTTV-Vlapo

 Hieronder kan u nog enkele leuke anekdotes lezen met bijhorende foto.

In 1968 deed Marc Dex mee met de "Nacht der Naastenliefde" en hij werd uitgedaagd om een koers (Achtervolging 1000m) te rijden tegen Johan Stolz.Voor een volgelopen Sportpaleis te Antwerpen won Marc Dex glansrijk !


Marc Dex


Van links naar rechts :
Commandant Van Herck, Johan Stolz, Tony Bloemen (PR manager van Arcade), (Vertegenwoordiger van Arcade), Marc Dex en Louis Van Rijmenant (Producer)Marc Dex trad in 1969 op tijdens "Rerum Novarum" te Herentals en op onderstaande foto kan u zien hoe hij moest improviseren en in plaats van op een podium te zingen, deed hij dit op een gewone tafel. Het podium was namelijk doorgezakt toen Marc en zijn muzikanten erop stonden !

a
Marc Dex met The Ruby's

Het eerste TV optreden gebeurde met het liedje "Vaarwel Jenny" en hier krijgt u een blik achter de schermen van de studio van BRT in die tijd.

Italië is ook de revue gepasseerd bij Marc Dex. In de stadsschouwburg van Aosta zong Marc voor een volle zaal. Hieronder kunt u zien hoe het er in die tijd uitzag. 

® MarcDex.be - 2006 / Website : Jova Solutions